• O futsalu

Otkud futsal u Zagorju

Poštovani čitatelju ovog portala, ponosni smo što iskazujete zanimanje za naš klub i futsal općenito. Obzirom da smo mi mlad klub, a futsal je mlad sport osjećamo se dužni napisati Vam nešto o sportu koji volimo i koji promičemo na području Krapinsko-zagorske županije.

Sport imena Futsal je umanjena verzija najpopularnijeg sporta na svijetu, a svi znamo da se radi o nogometu. Taj relativno mlad sport uklanja neke mane nogometa, no mi nećemo o manama u nastavku već o prednostima futsala pred nogometom. U futsalu je potreban manji broj igrača za igranje pa je lakše složiti ekipu da zabava počne. Igraču koji sudjeluje, igra omogućava više kontakata s igračkom (loptom) na terenu. Teren je manji pa je futsal dinamičniji od nogometa, daje više situacija igraču pred golom protivnika odnosno više uzbuđenja i golova publici. Zvuči jednostavno i lijepo u praksi zar ne, no da bi sudjelovali na terenu ili tribini ne možemo preskočiti teoriju.

Naziv Futsal je kratica složena od portugalskog naziva futebol de salao odnosno španjolskog naziva futbol de sala koje u prijevodu znače dvoranski nogomet. To je trenutno u Hrvatskoj službeni naziv za mali nogomet koji se igra po pravilima FIFA-e. Futsal je trenutno jedini priznati naziv za dvoranski i mali nogomet od strane FIFA-e i HNS-a. Mali nogomet s 5 igrača i golmanom igra se i dalje po nekim turnirima diljem Hrvatske i svijeta, ali ne u organizaciji odnosno uz podršku FIFA-e, UEFA-e ili HNS-a.

Izdvojit ćemo nekoliko važnih pravila koje je FIFA propisala i koja su specifična za futsal:

  • igraju 4 igrača i golman
  • dimenzije terena su od 25 do 42 metra duljine i 16 do 25 metara širine
  • dimenzije gola su 3 metra duljine i 2 metra visine
  • veličina lopte je 4 i teži od 400 do 440 grama
  • igra se 2 poluvremena po 20 minuta bez prekida

Nećemo Vas u ovom tekstu zamarati poviješću futsala koja za neke počinje u Montevideu 1930. godine, već ćemo Vam predočiti službene podatke o organizaciji natjecanja pod okriljem FIFA-e, UEFA-e i HNS-a te se u daljnjem tekstu fokusirati na budućnost ove zanimljive igre.

Ne može se sve što bismo htjeli strpati u jednu tablicu pa tako ni ukupni porast broja klubova u Hrvatskoj, sudionika svjetskih i europskih prvenstava, povećanja nagrada u europskoj Ligi prvaka i sl. Ne može ni sve što bismo htjeli stati u ovaj članak, no sigurno je da Futsal raste i razvija se nevjerojatnom brzinom. Značajno u godini pisanja ovog teksta je prvo U19 europsko prvenstvo u organizaciji UEFA-e. Hrvatska je na tom prvenstvu osvojila drugo mjesto i potvrdila koliko talenta odnosno neiskorištenog potencijala za dvoranski nogomet ima u našoj domovini. Sljedeći veliki globalni iskorak u rastu i razvoju dvoranskog nogometa možemo očekivati kad futsal bude uvršten u olimpijske sportove. Nakon toga slijede zasigurno velika ulaganja u dvoranski nogomet odnosno nezaustavljiv porast popularnosti futsala.

Čim ste bili spremni i strpljivi pročitati ovaj članak do kraja vjerujemo da i Vi volite futsal i upravo nam potvrđujete riječi čelnika FIFA-e da je futsal najbrže rastuća dvoranska aktivnost te da će u roku od 8 godina postati najpopularniji dvoranski sport.

Budite i dalje uz jedini zagorski futsal klub, posjećujte naše utakmice, internet stranice, društvene mreže i budite važna karika u popularizaciji ovog predivnog sporta.

Total Page Visits: 2004 - Today Page Visits: 1